Tekan "Like" Untuk Mengikuti Kemas Kini Blog "Aku, Dunia & Islam" Melalui Laman Facebook.

Sabtu, 5 Mei 2012

AJARKANLAH KEPADAKU.


Oleh: Suhili bin Nain.

مَنْ سُئِلَ عَنْ عِلْمٍ فَكَتَمَهُ أَلْجَمَهُ اللَّهُ بِلِجَامٍ مِنْ نَارٍ يَوْمَ الْقِيَامَةِ. ( رواه ابو داود :حسن صحيح )
"Barang siapa ditanya tentang ilmu, lalu dia menyembunyikannya, maka Allah akan memakaikan kepadanya kekang (belenggu) yang dibuat daripada api Neraka pada hari kiamat." (Diriwayatkan oleh Abu Dawud, darjatnya hasan shahih)
*Kekang adalah tali yang diikat pada mulut kuda untuk mengendalikannya.

Artikel ini saya tujukan secara khusus buat insan-insan yang pandai membaca Al-Qur’an, dan secara umumnya semua insan-insan yang berilmu berdasarkan Al-Qur’an dan As-Sunnah di atas kefahaman Salafus Soleh.
          Saya menyatakan artikel ini ditujukan khusus buat insan-insan yang pandai membaca Al-Qur’an, ini kerana saya melihat terdapat ramai individu yang pandai membaca Al-Qur’an, tetapi tidak berusaha untuk menyampaikannya kepada orang lain, meskipun mereka berkemampuan.
Tidak pandai membaca Al-Qur’an adalah antara masalah paling kronik yang sedang melanda umat Islam di negara kita saat ini. Seseorang yang tidak pandai membaca Al-Qur’an ianya telah membuka peluang kepada seseorang itu untuk semakin jauh daripada ilmu agama yang lainnya, seterusnya amal ibadah yang dilaksanakan dalam Islam secara amnya.
         
KEWAJIPAN MENYEBARKAN KEBENARAN.
Kebenaran bukanlah milik individu atau peribadi, ianya perlu dikongsikan dengan semua manusia. Seseorang yang mengetahui kebenaran dan ilmu, adalah wajib atasnya untuk menyampaikan kebenaran yang dia ketahui kepada orang lain mengikut kemampuannya.
          Rasulullah s.a.w bersabda:
بَلِّغُوا عَنِّي وَلَوْ آيَةً
"Sampaikanlah daripadaku walaupun satu ayat." (Diriwayatkan oleh Al-Bukhari)
          Berkata Imam An-Nawawi dalam kitabnya Bustanul ‘Ariffin:
“Sesiapa yang telah memiliki ilmu, maka hendaklah ia berusaha untuk menyebarkannya dan hendaklah ia mencari keredhaan Allah ta’ala di dalam penyebarannya itu, dan hendaklah ia menyebarkan ilmu tersebut supaya berpindah kepada orang lain.”
Perbuatan menyembunyikan ilmu dan kebenaran adalah amat tercela, dan merupakan perbuatan menghalang manusia daripada jalan Allah s.w.t. Orang yang melakukannya diancam oleh Rasulullah s.a.w dengan azab dipakaikan kekang atau belenggu yang dibuat daripada api Neraka.

SIKAP MENYEMBUNYIKAN KEBENARAN.
Sikap suka menyembunyikan kebenaran adalah antara sikap orang Yahudi dan Nasrani yang dilaknat oleh Allah s.w.t. Allah s.w.t telah memaklumkan kepada mereka ilmu tentang Nabi Muhammad s.a.w yang bakal diutus-Nya, sehingga mereka boleh mengenalnya seperti anak-anak mereka sendiri. Namun, sayangnya orang-orang Yahudi dan Nasrani telah menyembunyikan kebenaran perkara ini, malah berpura-pura tidak mengetahuinya. Firman Allah s.w.t:
الَّذِينَ آتَيْنَاهُمُ الْكِتَابَ يَعْرِفُونَهُ كَمَا يَعْرِفُونَ أَبْنَاءَهُمْ وَإِنَّ فَرِيقًا مِنْهُمْ لَيَكْتُمُونَ الْحَقَّ وَهُمْ يَعْلَمُونَ
“Orang-orang (Yahudi dan Nasrani) yang telah Kami beri Al-Kitab (Taurat dan Injil) mengenal Muhammad seperti mereka mengenal anak-anaknya sendiri. Dan sesungguhnya sebagian di antara mereka menyembunyikan kebenaran, padahal mereka mengetahui.” (Al-Baqarah: 146)

LAKNAT ATAS ORANG YANG MENYEMBUNYIKAN ILMU.
Orang yang menyembunyikan ilmu dan kebenaran, maka dia akan mendapat laknat daripada Allah s.w.t, kerana termasuk dalam menghalangi manusia daripada kebenaran. Firman Allah s.w.t:
إِنَّ الَّذِينَ يَكْتُمُونَ مَا أَنْزَلْنَا مِنَ الْبَيِّنَاتِ وَالْهُدَى مِنْ بَعْدِ مَا بَيَّنَّاهُ لِلنَّاسِ فِي الْكِتَابِ أُولَئِكَ يَلْعَنُهُمُ اللَّهُ وَيَلْعَنُهُمُ اللاعِنُونَ (١٥٩) إِلا الَّذِينَ تَابُوا وَأَصْلَحُوا وَبَيَّنُوا فَأُولَئِكَ أَتُوبُ عَلَيْهِمْ وَأَنَا التَّوَّابُ الرَّحِيمُ (١٦٠)
“Sesungguhnya orang-orang yang menyembunyikan apa yang diturunkan dari keterangan dan petunjuk setelah Kami terangkan kepada manusia dalam Al-Kitab mereka itulah orang-orang yang dilaknat oleh Allah, dan mereka dilaknat oleh para pelaknat. Kecuali orang-orang yang bertaubat dan mengadakan perbaikan dan menjelaskan, maka mereka itulah yang Aku terima taubat mereka dan adalah Aku Maha Menerima Taubat dan Maha Penyayang.” (Al-Baqarah: 159-160)

SITUASI DI TEMPAT SAYA.
Di kampung saya ketika ini terdapat lebih daripada 15 orang individu yang pandai membaca Al-Qur’an, tetapi sayangnya yang mengadakan kelas untuk mengajarkan Al-Qur’an tidak sampai 5 orang. Sedangkan saat ini jumlah orang masih yang tidak pandai membaca Al-Qur’an adalah begitu ramai. Kebanyakan yang belajar membaca Al-Qur’an setelah pandai membaca hanya berdiam diri dan tidak menyampaikannya kepada orang lain.
Yang lebih menyedihkan terdapat juga ibubapa yang mahir membaca Al-Qur’an, tetapi sayangnya kemahiran itu tidak diajarkan kepada anak mereka. Malah mereka menghantar anak-anak mereka untuk diajar oleh orang lain atas alasan tidak ada masa. Mereka lebih senang meluangkan masa berjam-jam berbicara perkara dunia yang tidak berfaedah, menonton televisyen dan sebagainya berbanding meluangkan masa yang tidak sampai setengah jam sehari untuk mengajarkan membaca Al-Qur’an kepada anak mereka. Innalillahi wa inna ilaihi rajiun...
          Saya yakin, situasi ini bukan sahaja berlaku di kampung saya, tetapi juga banyak berlaku di tempat-tempat lain di negara kita.

Wallahu ‘alam.Tiada ulasan:

Catat Ulasan